En artikel om öppningen av en ny utomhusscen i Malmö nämner att ägarna till satsningen också är involverade i PLX-festivalen på Tjärö. Scenen invigs med en kväll kuraterad av Per Sinding-Larsen och planeras äga rum direkt efter sommarens PLX, för att använda inspirationen därifrån. Artikeln visar hur PLX-nätverket sprider sig i kulturlivet och kopplar samman Malmös krog- och musikscen med festivalen.
Sex år efter att konstkollektivet PLX senast tog över Norrvalla-huset i Malmö är de tillbaka. Denna gång ordnas en helg med ännu större konstfokus och en lekfull twist: en bardisk byggd i wellpapp. Evenemanget fungerar som en sorts grand finale innan byggnaden ska renoveras igen. Publiken bjuds på konstinstallationer, performance och musik i en anrik lokal – ett tydligt exempel på PLX:s sätt att tillfälligt förvandla stadens rum till konstupplevelser.
Efter en paus 2024 är PLX Tjärö tillbaka i augusti 2025. Intresset är stort och biljetterna är nästan slutsålda redan i januari. Arrangören Alexander Höglund säger att pausen var nödvändig för att utveckla konceptet och komma tillbaka ännu starkare. Bland nyheterna för 2025 finns en ny scen, ett större matutbud samt fortsatt fokus på att blanda konst med musik i skärgårdsmiljö.
PLX Tjärö tar timeout sommaren 2024 efter fem framgångsrika år (med undantag för pandemiuppehållet 2020). Arrangörerna vill göra en ”konstpaus” för att utveckla festivalen. De betonar att man inte lägger ned, utan bara gör uppehåll för att återkomma starkare. Beskedet väcker reaktioner bland trogna besökare, men föreningen menar att detta är bästa vägen framåt.
Ett bakgrundsreportage om hur PLX Tjärö föddes ur små, kreativa arrangemang i Blekinges skogar. Allt började med ett initiativ kallat ”Trollrundan” för barn, vilket satte fröet till den magiska och fria festivalupplevelsen på Tjärö. Artikeln beskriver hur PLX-gänget håller fast vid naturens charm och leken som kärna i festivalens identitet.
Tjärö fylls av 1 500 personer 2022 – ett nytt publikrekord. Arrangörerna säger att detta är max vad ön klarar, både av hänsyn till naturen och för att bevara den intima stämningen. Efter två år med pandemi finns ett stort uppdämt intresse, vilket gjorde att biljetterna sålde slut snabbt. PLX planerar att hålla antalet gäster på denna nivå även framöver.
SVT rapporterar från 2022 års upplaga av PLX Tjärö. Omkring 1 500 besökare har anlänt till ön – fler än någonsin tidigare. En intervjuad förstagångsbesökare beskriver festivalen som ”bästa jag varit på”, med oslagbar blandning av konst, musik och skärgårdsnatur. Arrangören Alexander Höglund säger att det äntligen är tillbaka på full kapacitet efter restriktioner.
I Malmö arrangerar PLX en endagsfestival under namnet ”Autotrance”, där bilkultur möter elektronisk musik och konst. Raggarbilar visas som konstobjekt, DJs spelar ur bilhögtalare och besökare kan uppleva drive-in-performance. Tanken är att förena subkulturer som annars sällan möts och skapa en sommarnattsfest på asfalten.
Kulturrådet delar ut extra krisstöd till nöjes- och kulturaktörer, och PLX Tjärö är en av mottagarna. Man får en betydande summa av den halva miljon som fördelas i Blekinge, något som gör det möjligt att satsa ännu mer på både konst och musik på kommande festival.
Efter att årets (2021) festival avslutats summerar arrangörerna helgen som en fantastisk upplevelse. Trots små ramar och pandemitider upplevdes stämningen som stark och intim. Besökare uppskattade mixen av natur, konst och musik. Arrangörerna är lättade att man kunnat genomföra festivalen säkert och siktar på ännu bättre möjligheter nästa år.
PLX Tjärö 2021 är tillbaka efter fjolårets inställda festival och blir i praktiken Sveriges största campingfestival det året, med cirka 600–700 besökare. Arrangören Alexander Höglund berättar att naturen på Tjärö åter blir en del av konstupplevelsen, och att man kan hålla evenemanget på ett coronasäkert sätt med begränsat antal besökare.
Efter att många större evenemang ställts in 2021 blir PLX Tjärö paradoxalt nog Sveriges största campingfestival. Endast 600 biljetter säljs, men det är ändå mer än andra arrangörer vågar. Alexander Höglund är en av initiativtagarna och understryker att man följer alla restriktioner samtidigt som man vill ge publiken en efterlängtad kulturupplevelse.
Ett inslag om pandemi-osäkerheten i början av 2021. Vissa festivaler säljer biljetter trots ovissheten, medan andra – däribland PLX Tjärö – avvaktar med biljettsläpp eller planerar för mindre skala. Osäkerheten gäller framförallt hur reserestriktioner och publiktak kommer se ut under sommaren.
PLX Tjärö 2020 tvingas ställa in på grund av coronapandemin. Arrangörerna hade hoppats att senarelägga beslutet, men restriktioner gällande publika evenemang gör det omöjligt. Man betalar tillbaka biljetter eller erbjuder besökare att donera sina biljetter för att stötta föreningen. Förhoppningen är att kunna återvända 2021.
Andra delen av HYMN:s rapport från PLX Tjärö 2019. Skribenten sammanfattar festivalen som en annorlunda totalupplevelse där natur, konst och musik flyter ihop. Ögonblick som en performancegrupp som simmar in från havet och spontandans vid solnedgång nämns. PLX är inte en vanlig musikfestival, utan ett intimt och experimentellt kulturforum.
Första delen av HYMN:s reportage från PLX 2019 beskriver hur festivalen sömlöst blandar konstformer från start. Konstinstallationer projiceras på klipporna, samtidigt som DJ:s spelar techno i bakgrunden. Besökarna känner att festivalen är mer ett kreativt frirum än en traditionell musikfest. Nationella och internationella artister delar scen med lokala talanger.
BLT intervjuar en 73-årig festivalbesökare som berättar om den familjära stämningen på PLX Tjärö. Ålder spelar ingen roll när man sover i tält, dansar barfota och umgås i naturen. Arrangörerna menar att de är stolta över att festivalen tilltalar en bred publik och att gemenskapen är viktigare än vanliga åldersgränser.
Under PLX 2019 berättar BLT hur Tjärö förvandlats till ett pulserande litet ”samhälle” över helgen. Festivalen lockar 1 000 besökare som lever tätt ihop i skärgården. Konstinstallationer i skogen, musikscener på klipporna och badbryggor som spontana mötesplatser ger festivalen en unik prägel. Stämningen är intensiv men samtidigt familjär.
Inför PLX 2019 visar SVT hur all utrustning transporteras med båt och flotte till Tjärö. Arrangören Alexander Höglund beskriver logistiken som ett äventyr, där högtalare, lampor och konstverk körs över vattnet. Festivalens koncept är att låta naturen bli en integrerad del av upplevelsen, där musik och konst mixas med skärgårdsomgivningar.
P4 Blekinge flyttar hela sitt morgonprogram till Tjärö under festivalen 2019. Programledarna intervjuar artister, konstnärer och publik i direktsändning, och lyssnarna får en inblick i morgonstämningen i tältlägret och hur festivaldeltagarna vaknar upp i skärgården. Ett avsnitt som förmedlar festivalens atmosfär i ljudformat.
En krönika som summerar hur Hotell Norrvalla i Malmö förvandlades till konsthall över en helg i regi av PLX. Journalisten liknar det vid en utflyttningsfest: varje rum bjöd på en ny överraskning, från videokonst i badrummen till DJ:s på vinden. Evenemanget gav en bild av Malmös dynamiska konstliv, där det spontana och tillfälliga lockar publik.
Ett reportage från Hotell Norrvalla i Malmö under PLX:s konsthelg. Det gamla hotellet står inför en omfattande renovering, men först fylls lokalerna med konst och musik i en unik pop-up. Bardiskar av wellpapp, performance i korridorerna och en känsla av dekadens gör att besökarna får uppleva något annorlunda. Efter helgen töms hotellet för ombyggnad.
Konstkollektivet PLX samarbetar med fastighetsägaren för att använda Hotell Norrvalla som temporär konsthall innan renovering. Besökare får ströva fritt genom rummen som fyllts av konstinstallationer, musik och performance. Idén är att ge det öde hotellet ett sista kulturellt avsked samtidigt som man skapar ett nytt, oväntat sammanhang för konstutövande.
Ett anrikt men öde hotell i Malmö, Hotell Norrvalla, får nytt liv för några dagar tack vare konstnärer från bland annat PLX. Innan renovering tillåts kollektivet ta över byggnaden, fylla rummen med installationer och locka malmöborna till en ”tillfällig konsthall”. Projektet hyllas för att ge en unik glimt av vad som kan ske när konst får inta övergivna lokaler.
BLT beskriver PLX Tjärö 2018 som ett enda stort performanceverk. Från lunchtid på fredagen rör sig besökarna mellan installationer i naturen och scener där musik och konst möts. Artister och konstnärer experimenterar på ön, med hållbarhet som en viktig del då Tjärö är naturreservat. En helt annan festivalupplevelse än vanliga stads- eller stadsnära fester.
Vice jämför PLX Tjärö med den nedlagda skogsfestivalen Gagnef. PLX beskrivs som en arvtagare till Gagnefs intima och mystiska atmosfär, där naturen integreras i festivalupplevelsen och konstnärer skapar site-specifika verk. Det nämns lajv i futuristisk stil och simmande performanceartister, vilket ger festivalen en nästan drömlik stämning i skärgården.
Andra året för PLX Tjärö. Arrangörerna räknar med runt 1 000 besökare, vilket är en ökning från premiären 2017. All utrustning måste fraktas med båt, och öns skyddade natur ställer krav på att festivalen inte lämnar spår. Scenprogrammet är brett – från experimentell elektronisk musik till konstinstallationer i skogsgläntor. Logistiken är en utmaning men en del av charmen.
Malmöbaserade PLX återvänder till Tjärö för en andra upplaga av sin kombinerade konst- och musikfestival. Man tar in bland annat DJ Assault från Detroit för att spela i den annorlunda ö-miljön. Eftersom Tjärö är bilfri får man lösa logistiken med båtar och små fordon. Naturen är en viktig ingrediens i festivalen, som lockar besökare från hela landet.
Efter den lyckade premiären 2017 blir det en uppföljning av PLX Tjärö även 2018. Ett tusental besökare väntas till ön i Karlshamns skärgård. Arrangören Anton Ingvarsson berättar att man blandar musik, konst och skärgårdsliv i en unik kombination, och att fjolårets erfarenheter gör att logistik och hållbarhet kan lösas ännu bättre i år.
Ett reportage från den allra första PLX-festivalen på Tjärö. Skribenten beskriver hur naturen, konsten och musikfesterna smälter samman till ett magiskt helt. Nätter med elektronisk musik under stjärnorna, konstinstallationer bland klipporna och en intimitet som lockar både blekingebor och resenärer från andra städer. En unik kombination av fest och naturnära upplevelser.
Första upplagan av PLX Tjärö äger rum i slutet av augusti 2017. Runt 30 akter och konstnärer uppträder, och över 700 förköpsbiljetter har sålts. Initiativtagarna är ett konstnärskollektiv från Malmö (flera medlemmar med rötter i Blekinge) som vill blanda naturupplevelse, konst och musik i en festivalupplevelse olik allt annat i regionen.
Ett konstkollektiv från Malmö – känt för underground-klubben ”Plattan” – arrangerar den nya festivalen PLX Tjärö. Även om genrerna och uttrycken varierar, är fokus på konstnärlig frihet. Man tar över hela ön med musik, ljusinstallationer och performance-art. Före festivalstarten har biljetterna redan sålt slut, vilket indikerar stort intresse i regionen.
En ny konst- och musikfestival planeras på Tjärö i Karlshamns skärgård. Kulturföreningen PLX, med rötterna i Blekinge och Malmö, står som arrangör. Alexander Höglund berättar om ambitionen att skapa ett upplevelsebaserat evenemang som kombinerar naturen med gränsöverskridande konst och olika musikgenrer.
Konstgruppen PLX bjuder in till en konstfest i ett parkeringsgarage i Sorgenfri, Malmö. Utställningen ”Sorgenfri: celebration” fyller det betonggrå utrymmet med konst, ljud och ljus, i syfte att skapa en performativ upplevelse. Arrangören Alexander Höglund menar att festivalbesökarna ska få se garagebyggnaden som en del av konstverket.
En pop-up-konsthall i Kirseberg, driven av Kulturföreningen PLX, lockar besökare med sitt koncept att det flyktiga skapar dynamik. PLX gör kortvariga utställningar i alternativa lokaler för att hålla kreativiteten igång och undvika bekvämlighet. Artikeln tar upp hur publiken uppskattar att konsthallen aldrig är densamma två gånger.
Ett tillfälligt galleri i Malmö visar kortfilmer och historiskt arkivmaterial om stadens förflutna. Kulturföreningen PLX står bakom satsningen, som ger besökarna en unik bild av Malmö från förr. Lokalen är endast öppen i några dagar innan utställningen plockas ned och flyttar vidare, i linje med PLX:s pop-up-filosofi.